PGD Šinkov Turn

GORA – oGenj pOgasi – bRata spAsi!

Mednarodna izmenjava 27. Slovencev in 27. Hrvatov »GORA – oGenj pOgasi, bRata spAsi!« potekala 4. – 10. avgusta 2013. Projekt se je začel že pred časom: ideja, iskanje partnerja, sestava konkretnega programa, pisanje prijavnice, izbira primerne lokacije in vključitev prijateljev in mladih mentorjev s katerimi odlično sodelujemo zadnja leta.


1. dan – 4. 8. 2013

Slovenija

V veliki vročini smo se odpravili proti Gorenju nad Zrečami, ki bo v naslednjih dneh postal naš začasen dom. Saša nas je odlično razporedila po sobah, saj smo že na samem začetku pričeli z navezovanjem stikov. Po kratkem počitku smo skupaj sprejeli hišni red, spoznali aktivnosti za cel teden, med drugim tudi skritega prijatelja. Sledila je že prva naloga v barvnih skupinah. Po večerji so nas čakale zmenkarije.

Hrvaška

U velikim vručinama uputili smo se na Gorenje nad Zrečami koje će biti u sljedećem tjednu naš privremeni dom. Saša nas je odlično rasporedila po sobama, pa smo već na samom početku uspostavili prva poznanstva. Po kratkom odmoru smo svi skupa usvojili kućni red, upoznali se sa aktivnostima za cijeli tjedan, i među drugima našli »tajnog prijatelja«. Slijedila je već prva podijela po radnim skupinama. Nakon večere nas čekaju druženja.

Jana in Martina


2. dan – 5. 8. 2013

Slovenija

Zaspano ponedeljkovo jutro smo pričeli z jutranjo telovadbo. Potem, ko smo se okrepili z zajtrkom, smo se razvrstili glede na prvo črko naših imen in se na podlagi abecednega reda uvrstili v manjše skupine ter razpravljali o delu z mladimi, problemih s katerimi se srečujemo pri našem delu, kako privabljati in obdržati mladino v društvu. Pogovor je nanesel tudi na naloge članov, operativno delo in pobratenje društev. Po kratkem predahu smo v enakih skupinah pripravili načrt za dejavnost, ki bi jo organizirali kot mentorji. Podrobno smo načrtovali program, zadolžitve, organizacijo in izdelali plakate, ki so služili kot vabila na ta dogodek. Pri načrtovanju smo bili zelo kreativni, organizirali smo taborjenja, mednarodne izmenjave, dejavnosti za noč čarovnic, …

Po kosilu smo uporabili svoje ustvarjalne žilice in si potiskali majice z logom izmenjave ter našimi imeni. Popoldanske delavnice smo pričeli z različnimi, zanimivimi pozdravi (gasilski, ruski, japonski, kenijski, angleški,..) v parih pri čemer smo se naučili, da pozdrav ne služi zgolj temu, da nekoga pozdravimo, temveč tudi zato, da s tem izkažemo spoštovanje. V desetih skupinah smo se nato podali na lov za skritim zakladom s kratkimi nalogami, ki se je izkazal za precej zahtevnega, saj se je na gozdni poti izgubilo kar pet ekip. Med iskanjem pravih poti so ekipe ustvarjale skulpture iz naravnih materialov, spesnile pesem, ki je poosebljala celotno ekipo in si nadele lastno ime. Kljub vsem naporom so vse ekipe vztrajale in tako ali drugače prišle na cilj. Tam smo spoznali, da je bil pravi zaklad to, da smo našli pot nazaj in sodelovali med seboj. Sledila je razglasitev rezultatov in krajši pogovor o mladih z manj izkušnjami s pomočjo katerega smo ugotovili, da lahko na podlagi kriterijev EU skoraj 80% vseh udeležencev uvrščamo med mlade z manj priložnostmi. Popoldanske dejavnosti smo zaključili z evalvacijo in odšli na zasluženo večerjo. Po večerji je sledil hrvaški nacionalni večer s predstavitvijo svoje države.

Maruša Pintač

Hrvaška

Dan je započeo, rano jutarnjom tijelovježbom koju je predvodio Hrvatski predstavnik Zoran Lukčić.

Malo čas zatim, počeli smo s redovnim programom, izrađivanja razno raznih programa kako prikupiti mlade u vatrogasna društva. Podijeljeni u šest skupina, svaka skupina iznijela je svoju temu te je predočila kolegama preko plakata.

Zatim je uslijedio ručak i kratki poslije podnevni odmor, te je u 15:00 sati dalje nastavljeni planirani program.

Krenuli smo na put otkrivanja skrivenog blaga kroz orijentaciju u šumi. Dobili smo karte, podijelili smo se u skupine i krenuli u avanturu.

Većina skupina se putem izgubila, no na kraju smo se svi sretno vratili u naš hotel.
Naučili smo da svi zajendno možemo biti jako, jako kreativni, osmišljati nove planove za naše mlade, a kroz orijentaciju u šumi naučili smo koliki je zapravo bitan timski rad i da u nekim kriznim situacijama, npr. kad se izgubimo ne treba paničariti već ostati smiren i staložen.
Čitamo se sutra!
Živio.
Kristina Periša


3. dan – 6. 8. 2013

Slovenija

Torkovo jutro se je tako kot v ponedeljek začelo z jutranjo telovadbo, ki pa je bila nekoliko zahtevnejša. Vodila jo je Nina Rosulnik. Nadaljevali smo z okusnim zajtrkom. Sledila je krajša pavza, katero smo izkoristili za dokončni potisk majic, nato pa smo se prepustili predstavitvi Vesne Lotrič. Predavana tema je bila komunikacija. Vsi skupaj smo aktivno sodelovali. Po predstavitvi smo se razdelili v šest skupin. Voditelji so nam pripravili tri različne zgodbe/trditve, katere smo morali zagovarjati in o njih debatirati (po 2 skupini v paru). Po uspešnih debatah smo se lotili kosila. Po kosilu smo krenili na pot.
Obiskali smo Ivrčko jezero, kjer smo se kopali, ter se ob vodi preizkusili v vodni igrah, ki so primerne tudi za mladino. Ko smo se vrnili nas je čakal še tretji obrok. Po pikantni večerji so nam pripravili sladko sadno kupo. Večer se je nadaljeval z večernimi aktivnostmi. V dosedanjem bivanju mi je bil današnji dan najbolj pri srcu. Skupaj smo se zelo zabavali ter se veliko naučili o komunikacijski veščini.

Hrvaška

Ujutro dan počinje u 07 sati, rano jutarnjom tjelovježbom koju je ovog puta predvodila slovenska državljanka Nina.

Nakon „naporne“ tjelovježbe i doručka započinje naš radni dan.

U devet sati pridružila nam se i 3. voditeljica, profesorica pedagogije i socijologije Vesna Lotrič.

Profesorica nam je napravila kratko predavanje o komunikacijskim vještima, koju smo pozorno slušali, a nakon toga uslijedila je aktivnost debatnog turnira u kojoj smo u grupama raspravljali, zagovarali o različitim temama vezanih za vatrogastvo i zapošljavanje.

Naučili smo kako je komunikacija vrlo važna u radu s našim mladima, te kako treba svakodnevno raditi na vlastitim komunikacijskim vještima.

Nakon ručka krenuli smo na dugi put do Ivarčkog jezera, gdje smo se okupali te preko vodenih igara naučili kako privući i osmisliti ljetni program za rad s mladima.

Navečer je uslijedila taborna vatra, gdje smo se još bolje upoznali i povezali.
Čitamo se i sutra…

Na svidanje!
Ivica Sedlar


4. dan – 7. 8. 2013

Slovenija

Tudi tretji dan smo začeli z jutranjo telovadbo in z odličnim zajtrkom. Dopoldanske delavnice so bile namenjene spoznavanju zgodb glede izkušenj za dosego nekega cilja. Trije udeleženci so nam zaupali, kakšno pot so morali prehoditi, da so dosegli zastavljen cilj do sanjske službe ali študentske izmenjave. Drugi del delavnic se je nanašal na samopromocijo pri iskanju zaposlitve in izmenjavo mnenj glede situacij pri iskanju zaposlitve.
V popoldanskem delu smo se razdelili v skupine za različne aktivnosti: pohod do Lovrenških jezer, obisk kmetije Smogavc, kreativna skupina, obisk PGD Gorenje nad Zrečami in PGD Zreče in piknik skupina.
Moja skupina je bila zadnja – pomoč v kuhinji in priprava večernega piknika. Kuharicam v gostišču Smogavc smo pomagale pri rezanju čebule, krompirja in druge zelenjave. Naša naslednja naloga je bila pripraviti večerjo za vseh 54 udeležencev. Priprava mesa, miz, pribora, žara in ostalih stvari nam je vzela zelo veliko časa. Na našo srečo sta nam dva hrvaška udeleženca priskočila na pomoč pri pečenju mesa na žaru.
Večerno dogajanje nam je ponudilo z branjem skrivnih pisem in ostale zabave.
Mojca Švigelj

Hrvaška

Treći dan otkako smo ovdje započeo je buđenjem u 06 00 sati,za neke sudionike i nešto kasnije.Nakon obavljanja osobnih potreba započeli smo tradicionalnu tjelovježbu koju je danas vodila Enola,a nešto kasnije za prije spomenute sudionike slovenski kolega Nejc.Potom smo obavili doručak usljedio je kratki odmor.U 8 45 sati je usljedila debata odnosno izlaganje slovenske kolegice Saše,pripadnice Gasilske brigade Ljubljana Suzane te našeg Nikole o njihovim životnim uspjesima,studiranju i ciljevima za budućnost.Nakon toga smo se podjelili po grupama i debatirali o životnim stajalištima i osobnim mišljenjima o zapošljavanju.Došlo je i vrijeme ručka,pošto smo se fino najeli i za neke sudionike jedva dočekali malo odmora.U 15 sati smo se podjelili po grupama za koje smo se trebali opredjeliti do ručka,tako smo krenuli odrađivati zadatke u PGD Gorenje,PGD Zreče,izlet na Roglu,posjet obiteljskom gospodarstvu,kreativna radionica te grupa piknik koja je pripremila večeru za sudionike GORE 2013.Nakon večere smo nastavili druženje otvaranjem i čitanjem pošte te prezentacijom grupa o danas stečenim znanjem i vještinama.
U išćekivanju o vrsti sutrašnjih aktivnosti,do sutra vas pozdravlja GORA 2013
Tomislav Dvekar


5. dan – 8. 8. 2013 »Neki jezen bit je brezveze«

Slovenija

Odličen stavek, ki so mi ga zaupali gasilci PGD Zreče, in definitivno najprimernejši za opis dneva, ki je za nami.
Že na vse zgodaj zjutraj je za presenečenje poskrbela naša Tadeja. Po naporni noči, ko je neka romantična duša čakala na sorodno dušo za gledanje zvezd in utrinkov pri toboganu, in nam je družbo delal naš Gregi, ki se je z našo Mafijo spet pogumno boril proti vročem nočnem zraku (»Če je borba, je borba za vse!«), je njena ideja o jutranjem teku razdelila naša mnenja. Kljub tmu smo se podali na kratko turo po Gorenju, čemu je za nekatere sledilo neuspešno skakanje čez klopce in raztegovanje.
Kmalu smo se dobili in oblekli naše zelene majice, ki so nas poenotile in zopet nisi ločil Slovenca od Hrvata. Naša rdeče-zelena karavana se je popeljala proti Zrečam, kjer so se nam pred prostovoljnim gasilskim društvom pričakali Franci Petek, poveljnik GZS ter Stijepan Kovaček, poveljnik VZVŽ s kolegi.
Sledil je ogled tovarne podjetja Unior, ter skupna debata na temo gasilstva. Pogovarjali smo se o usposabljanju gasilcev v Sloveniji in na Hrvaškem, kaj je potrebno za delo gasilca operativca, kako priti do položaja mentorja mladine, ter na pobudo Suzane kako je s poklicnimi gasilkami na Hrvaškem. Za mentorje mladine se spodobi, da ohranjajo otroka v sebi, zato smo se za zaključek še malce poigrali in ugotovili, da če 50 ljudi teka po sobi in poskuša najti svoj stol, kar naenkrat postane zelo vroče.

Zopet smo na zanimiv način v skupini obravnavali kakšne predsodke poznamo ter kako se z njimi spoprijeti.
Sledil je še najzanimivejši del, ki so nam ga pripravili gasilci PGD Zreče. Denis, Matej, Aleš, Denis, Dušan, Janko, Damir, Primož, Maja in mali Saša so nam pokazali hitro vajo oziroma Loschangriff, ki nas je navdušila. Tekmovali smo med sabo in od devetih skupi so najboljši čas dosegli deveta ekipa – The Best. Domači gasilci so vsakemu od nas pripravili tudi krst. Vsakega od nas so po uspešno opravljeni vaji vrgli v vodo, da smo se malce ohladili naša razgreta telesa in glave.
Program smo zvečer organizirali Slovenci. Standardnemu branju sporočil iz škatle, je sledil slovenski večer. Skeč je prikazoval tipične slovenske lastnosti, sledil pa je še kviz. Ugotovili smo, da Hrvati poznajo veliko slovenskih pesmi in vicev o Slovencih, ampak nimajo pojma, da ima Slovenija obliko kokoši! Sledila je še nora veselica s Tanjo Žagar. Ob zvoku njenih pesmi smo se prijateljsko zavrteli s Hrvati.

Karmen Belšak

Hrvaška

Jutro je započelo tjelovježbom u 7:30 h. Tjelovježba je bila vrlo specifična, čak smo i trčali. Nakon tjelovježbe smo krenuli na doručak, koji je bio sasvim odličan. Nakon doručka smo imali pola sata slobodno, te smo se spremali za odlazak u Zreče. Prije polaska smo se svi poslikali u majicama iste boje. Potom smo krenuli prema Zreču. Po dolasku na odredište obišli smo pogone tvrtke Unior. Tvrtka Unior je poznata širom svijeta zahvaljujući kvalitetnim alatima koje proizvodi. Nakon razgledavanja tvrtke susreli smo se s gostima iz Hrvatske i Slovenije.To su vrlo poznati ljudi iz područja vatrogastva na području Hrvatske i Slovenije.

Zatim smo otišli u razgledavanje doma PGD-a Zreče. Gosti iz Hrvatske i Slovenije su na radionici s nama podijelili svoja dosadašnja iskustva i znanja. Potom je uslijedio ručak i odmor. Ručak je bio u hotelu udaljenom 5 minuta od doma PGD-a Zreče. Nakon ručka imali smo polusatni odmor, a nakon odmora nastavak programa i dvije radionice koje su bile vrlo zabavne (sudjelovali su i današnji gosti!). Utisci i komentari su bili odlični.

Nakon toga smo se vratili u dom PGD-a Zreče gdje nas je dočekala njihova natjecateljska ekipa, koja nas je kasnije upoznala s opremom i načinom izvođenja vježbe. Podijelili smo se u 9 ekipa i natjecali se prema uputama koje smo dobili. To je bilo odlično iskustvo. Po povratku uslijedila je večera, a nakon toga Slovenska nacionalna večer.

Domogoj Borovec


6. dan – 9. 8. 2013

Slovenija

Tudi zadnji delovni dan se je tako kot drugi pričel z jutranjo telovadbo. Dopoldanske delavnice so bile namenjene ustvarjanju načrta dela z mladimi čez vso leto. Razdelili smo se v skupine in po skupinah ustvarjali plan oz. načrt dela z mladimi čez vso leto, katere smo morali predstaviti in pojasniti kako bi jih izvedli. Po zaključku prve delavnice smo imeli igre, ki so bile z zelo poučno vsebino. Vsebina je bila namenjena temu, da vseh narejenih napak ne moramo popraviti in opravičiti. Nato smo imeli delavnice, kako različno odreagiramo v danih situacijah glede na položaj katerega imamo. Po vsaki odigrani situaciji smo se pogovorili in prišli do skupnega zaključka. Ko smo zaključili z dopoldanskimi delavnici smo se odpravili na odlično kosili, za tem smo imeli čas za pripravo darila za naše skrite prijatelje.

Popoldan smo imeli delavnico oz. igro, ki se je imenovala BORZA. Bili smo razdeljeni v skupine in mesta iz različnih držav v Evropi, imeli smo določen kapital katerega smo vložili v določena področja. V izbrano področje smo vložili denar, tam smo dobili vprašanje na katerega smo morali odgovorit, če je bil odgovor pravilen se nam je vložek podvojil. Po končani igri smo naredili povzetek bistva igre.

Ker je bil zadnji večer druženja, smo si naredili zabavnega. Najprej smo podelili razne pohvale in darila svojim skrivnim prijateljem nato smo imeli prost zabaven večer.

Ta izmenjava je bila enkratna izkušnja, kjer smo se imeli možnost zelo veliko naučit in s prijatelji izmenjati svoje izkušnje

Marajh Matej

Hrvaška

Današnje slovensko jutro nas je odlučilo malo iznenaditi pa nije započelo sa već dosad standardnom temperaturom od 28 Celzijevih stupnjeva, već sa skromnih 15. Tjelovježba koju je predvodila naša hrvatska mentorica mladeži Nikolina bila je inovativna i brza jer ju je prekinula kiša. Nakon doručka, podijelili smo se u grupe i započeli sa današnjim radionicama. Prva je na redu bila radionica u kojoj smo učili kako na asertivan način razriješiti različite konflikte u koje nas vode života odnesu. Bilo je zanimljivo naći se u situaciji da se moramo namjerno posvađati s nekim i ustrajati u tome, mada znamo da nismo u pravu. Druga radionica koje je ispunila ovo prvo svježije jutro bio je plan aktivnosti za djecu i mladež kroz sve mjesece u godini. Naučili smo da se u siječnju ponavlja gradivo i boje bojanke, da se u listopadu ide na kesten piknik, da se u lipnju organiziraju vodene radionice, da je svibanj ispunjen učenjem i gledanjem filmova o svetom Florijanu, našem zaštitniku.

Nakon, meni osobno najdražeg ručka, bili smo prisiljeni preseliti se u unutarnje prostorije Gostišća jer je kiša postajala sve jača. No samo smo zamijenili prostor, ekipa i veselje je ostalo isto, na najvišem nivou. Skoro sve popodnevne sate je ispunila radionica Burza znanja. Imali smo vlastitog menadžera, tajnice, voditelje i šefove kojima smo morali nuditi naše najbolje ideje i slogane.

Cijeli tjedan se pričalo o „zlatnoj večeri“ koja nas čeka zadnji dan. I doista je bila zlatna. Predivno dekorirani stolovi, zlatne salvete i svijeće dale su onu svečanu, posebnu notu ovom cijelom danu.
Danas je i dan kad otkrivamo koga smo čuvali, pazili i mazili cijeli tjedan, kome smo uljepšavali ili olakšavali dane, tko je bio naš skriveni prijatelj. Isto tako, dobivamo i pozitivnu lepezu u kojoj je svatko od nas morao napisati pohvale i komplimente svakom sudioniku razmjene.

Vrijeme leti, malo smo još vremena ovdje, zato jurim i žurim. Rekli su nam danas u jednoj od radionica da je vrijeme dragocijeno i da ga treba pametno iskoristiti. Zato Vas napuštam i šaljem puno svježih pozdrava i toplih zagrljaja od sviju nas.

Laku noć i slatke snove želi Vam Doris.

Doris Horvat


7. dan – 10. 8. 2013

Slovenija

Za zaključek izmenjave smo se prebudili v oblačno in na trenutke tudi deževno vreme. Zadnji dan je bil v znamenju praznovanja rojstnega dne voditeljice in glavne pobudnice izmenjave Marije. Udeleženci izmenjave smo ji pripravili prijetno presenečenje.

Slovo od novih prijateljev je bil za nekatere bolj, za druge nekoliko manj čustven. Stiki pa se s tem ne bodo pretrgali. Vsi skupaj se bomo zbrali čez približno tri tedne, kjer bomo na srečanju analizirali celotni teden.

Klemen Zibelnik

Projekt je financiran v okviru evropskega programa Mladi v akciji!

 
Error: the communication with Picasa Web Albums didn’t go as expected. Here’s what Picasa Web Albums said:

Error 404 (Not Found)!!1

404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/KlemenZibelnik/album/Gora?kind=photo was not found on this server. That’s all we know.

 

Ni odgovora na “GORA – oGenj pOgasi – bRata spAsi!”

 1. 20. 08. 2013 ob 14:05

  Saša :

  Ful so hude fotke. Lepi spomini!

Komentiraj

*

 • 90 let 1925-2015

  logo#

 • MUZEJ.1925

  logo#
  Več ›

 • Dohodnina

  Nič vas ne stane, če ste dobrodelni
  Več ›

 • Povezave

  • Gasilska zveza Slovenije
  •  
  • Občina Vodice
  •  
  • Sledi nam na FB
 •  
 • spletna stran regije Ljubljana 1
 •  
 •  
 • GZ Vodice
 •  
 • PGD Repnje-Dobruša
 •  
 • PGD Vodice
 •  
 • PGD Zapoge


 • ISKANJE