PGD Šinkov Turn

Predstavitev

V gradu Šinkov Turn, od katerega se je do danes ohranil samo obnovljen vrtni paviljon (pod cerkvijo), se je v letih po prvi svetovni vojni odvijala živahna kulturna dejavnost. Prebivalci okoliških krajev so se družili in prirejali ljudske igre kakor tudi miklavževanje in silvestrovanje. Beseda je dala besedo in sklenili so, da ustanovijo gasilsko društvo. Tako so v septembru 1925 leta krajani vasi Koseze, Kot, Potok, Šinkov Turn, Golo in Selo ustanovili gasilsko društvo Šinkov Turn. Kasneje so k društvu pristopili še krajani iz Vesce. Priprave za ustanovitev društva in prvi sestanki pa so bili v gostili, Pr’ Jernej, v Šinkovem Turnu.

 

1926 so kupili rog in prvo brizgalno, leto kasneje postavili gasilski dom. Člani so že v tistih letih sodelovali na slovesnostih kot je procesija za Veliko noč v “kroju”, kot so tedaj rekli uniformi. Prav tako so zapisi o požrtvovalnem “vežbanju”, redovnih vajah in o nekaj požarih, ki so jih gasili doma ali pa odšli na pomoč k sosedom. Sledilo je obdobje z manj aktivnostmi, v hranilnici so bili pogosti dolgovi, kakor tudi pogoste menjave funkcij. V letu 1937 je društvo nabavilo prvo motorno brizgalno ILO. Sredstva so še vedno pridobivali s pomočjo iger, veselic in prispevkov krajanov. Sicer majhna aktivnost do 2. sv. vojne pa je v celoti zamrla med vojno. Po njej se je aktivnost počasi krepila. Stalnica so bile igre, vaje, kakšen požar in 1948 nov voz za motorno brizgalno. 1951 je zanimiv zapisnik OZ PGD Bukovica, ki je ohranjen v arhivu. Predsednik je bil Franc Ramovž, poveljnik Feliks Rosulnik. Danes se čudimo tistim časom, toda politična težnja po “čim večjih masovnih organizacijah” se je poznala tudi v združevanju gasilskih čet.

 

Naslednje leto je društvo nabavilo osebni avtomobil Mercedes za gasilske in reševalne namene, ki pa ni bil posrečen nakup, saj so ga čez nekaj let prodali. Leta brez posebnosti in z rednimi gasilskimi dogodki so se nadaljevala. Aktivnejše obdobje se je začelo z 1970, ko sta se vsako desetletje pojavili vsaj dve veliki investiciji: zidan stolp, nov kombi IMV in električna sirena, ki še vedno služi svojemu namenu in naslednje leto motorna brizgalna Rosenbauer, čez pet let pa nov gasilski dom. Zasnovan je bil v dovolj velikem obsegu, da tudi danes vanj lahko “stlačimo” GVC 16/25. Leta 1980 smo dobili v uporabo cisterno od OGZ Šiška, sedaj je v PGD Polje, kupili smo orodno vozilo TAM, čez leta GVM, zgradili mali dom in postavili teraso, pred koncem tisočletja kupili novo MB Rosenbauer Fox II.

 

Vzporedno s tehniko in gradnjami je društvo postalo prepoznavno po tekmovanjih. Prvi resni zametki segajo v leto 1970. Vsak, ki je kdaj tekmoval na državnem, mednarodnem tekmovanju ali gasilski olimpijadi ve, da je potrebno vsaj dvoje: delo v skupini ter velika vztrajnost mentorjev in tekmovalcev. Izpostavili bomo olimpijske nastope: Berlin 1993 mladinke, Herning 1997 Članice B, Varaždinu 2005 kar dve ekipi: člani B in članice B, ki so svoje delo kronale z naslovom olimpijskih prvakinj. Celo desetletje so veterani polnili vitrine s pokali in bili mnogim nedosegljivi po rezultatih. Bolj temeljit pogled pravi, da smo v večini tekmovalnih kategorij na državnem nivoju posegli po katerem od prvih treh mest.

 

Na operativnem področju so bile stalnice: vsakoletne vaje, celo vaje po vaseh, sektorske vaje in tudi kakšno predavanje za krajane. Večjih intervencij ni bilo razen dve izjemi: sodelovanje pri gašenju požara Colorja v Medvodah 1990 in 1994 požar v Vesci, kmetija Kosec.

 

Pogled z razdalje nam pravi, da sta v društvu v zadnjih 15 letih opazni dve izredni spremembi. Operativno delo je postalo bolj zahtevno, obsežno, raznoliko. Gasilci imamo obvezno osebno in skupno zaščitno opremo, nova znanja in tudi tehniko za reševanje v različnih situacijah. To je osnova vsake gasilske enote, kjerkoli po Sloveniji. Res je tudi, da mnogo sredstev, tudi za zaščito, še vedno dobimo s pomočjo krajanov, donatorjev ali prireditev. Na splošno imamo manjše število letnih intervencij. Zgodi pa se, da gremo tudi bolj daleč: na Kras v boj z ognjem ali na Gozd nad Kamnikom na pomoč po neurju. Posebej skrbimo za usposabljanja in vaje. Za strokovno izobraževanje smo približno 50 do 60 dni v Centru na Igu.

 

Drug poseben pečat je delo z mladimi, kjer smo vztrajni in domiselni. Z veseljem se spomnimo organizacije 10. državnega kviza 2011 v OŠ Vodice, rednih treningov za mentorje mladine, ki se jim pridružijo kolegi iz cele Slovenije ter sobotnih delavnic za mlade člane, kjer spoznavajo gasilstvo iz zanimivih perspektiv, pridobijo nekaj gasilskega znanja, se seznanijo z opremo in naredijo kakšen priložnosten izdelek. V letnem času se pripravljamo na tekmovanja, ki jih za mladino ne zmanjka (orientacija, kviz, občinska in ostala tekmovanja). Veliko let je bila mladinska enota reden gost na Deželnem tekmovanju Tirolske. Najmlajši člani se pogosto veselijo letovanja, ekskurzije ali izleta z obveznim kopanjem. V okviru programa Mladi v akciji smo 2012 in 2013 s pomočjo evropskih sredstev organizirali dva mednarodna projekta, to sta mladinski izmenjavi s kolegi iz Avstrije in Hrvaške. Nepozabne vtise in nove veščine smo strnili na spletni strani.

 

Skrbimo tudi za redno urejanje gasilskega doma in njegove okolice in seveda za družabno življenje. Iz začetnih 27 članov nas je danes v društvu preko 200, tako so se razvila različna  praznovanja kot so obletnice, “vaške igre”, pikniki, tekmovanje v tenstanem krompirju in kuhano vino po polnočnici v cerkvi Matere Božje. V letu 2014 smo se gasilski javnosti predstavili z organizacijo 1. Medgeneracijskega srečanja, na kar smo ponosni zaradi mnogih gostujočih prostovoljcev in nasmejanih udeležencev. Zaključna misel je prav razmišljanje ene od prostovoljk. Brala je knjigo zapisnikov za prva tri leta delovanja društva. Takole pravi:

Iz prebranega je razvidno, da je bilo gasilsko društvo od prvega dne srce, duša in pljuča vašega kraja. To ne bo zbornik ob 90-letnici, ampak zapis in popis utripa in življenja Turncev zadnjih 90 let. Društvo je bilo gonilo razvoja, srce življenja v vašem kraju, kulturno in družabno središče! V njem so delovali vizionarski in napredni ljudje (nakup črpalke, zbiranje sredstev). Zdaj razumem, zakaj se pri vas VEDNO nekaj dogaja. Stopili ste v velike čevlje svojih prednikov!

 

Koseze, marec 2015

 • 90 let 1925-2015

  logo#

 • MUZEJ.1925

  logo#
  Več ›

 • Dohodnina

  Nič vas ne stane, če ste dobrodelni
  Več ›

 • Povezave

  • Gasilska zveza Slovenije
  •  
  • Občina Vodice
  •  
  • Sledi nam na FB
 •  
 • spletna stran regije Ljubljana 1
 •  
 •  
 • GZ Vodice
 •  
 • PGD Repnje-Dobruša
 •  
 • PGD Vodice
 •  
 • PGD Zapoge


 • ISKANJE