PGD Šinkov Turn

Simpozij CTIF za mlade gasilce v Ambergu

11. Mednarodni simpozij komisije za mladino pri CTIF, z osrednjo temo “Mladi v središču Evrope”, je potekal v Ambergu od 17. do 20. 5. 2012. Na posebno povabilo Gasilske zveze Slovenije smo se ga udeležili tudi člani PGD Šinkov Turn.

V četrtek zgodaj zjutraj, 17.5.2012 smo se odpravili na pot v bavarski Amberg. Skupaj smo bili trije mladi gasilci, trije mentorji in predstavnica GZS na sestanku mladinske komisije CTIF. Po sedmih urah vožnje smo prispeli na cilj, v gasilski dom, kjer smo prejeli trak z osebnim imenom, delovno gradivo, turistične brošure in praktično darilo. V gasilskem domu smo si ogledali garažo, tehniko in vozila. mlad operativec nam je ponosno razkazal njihov vozni park, vendar smo ugotovili, da smo tudi Slovenski gasilci v marsičem podobno kakovostno opremljeni ter usposobljeni. Sledila je nastanitev v samostanu, v približno 10 km oddaljeni vasici Ensdorf. Do večera smo imeli še čas za sprehod po starem mestnem jedru. 

Zvečer je potekala uradna otvoritev dogodka, prisluhnili smo uvodnemu pozdravu. Sledila je odlična večerja, ki so jo pripravili domači gasilci, nato smo šli k počitku.

 

Naslednje jutro smo pričeli z delavnicami. Razdeljeni smo bili v tri skupine: v dveh mladi gasilci, v tretji mentorji skupaj s člani mladinske komisije. Prvo delavnico je vodil g. Paul Schroeder, predstavnik iz Luksemburga. Debatirali smo o zakonih na področju odgovornosti in tveganjih pri organizaciji prevozov in ostalih aktivnostih v društvu. Predstavljali smo zakonodajo svoje države in primere posameznih praks. Drugo delavnico so vodili mladi iz Velike Britanije, tema Droge in alkohol, tretjo delavnico pa je vodil nemški predstavnik Nils Bertold na temo Socialna omrežja in komunikacijske poti. V obeh smo se dotaknili vzgoje, navad, vrednot in družbe na splošno

Pozno popoldan smo lahko izkoristili za kopanje ali pa potep po mestu. Zvečer so nam domačini pred samostanom priredili izvrsten piknik. Vse dneve smo opazili  vloženi trud domačih gasilcev, ki so se skrbeli za naše udobje. Po večerji smo imeli športno druženje kot je odbojka, namizni tenis, biljard, namizni nogomet… in klepetanje v mnogih jezikih, seveda največ v angleščini in nemščini, kar je vodilo v nova poznanstva in razširilo obstoječa prijateljstva.

V soboto je sledil zaključek simpozija, na katerem smo povzeli ugotovitve iz delavnic prejšnjega dne in poslušali obilico protokolarnih govorov in zahval. Vsak udeleženec je tudi prejel posebno diplomo za sodelovanje. To je bil tudi čas za izmenjavo simboličnih darilc med državami. Nekateri gasilski kolegi so delili razglednice z gasilsko tematiko, zapestnice, svinčnike, skodelice, obeske, ravnila, zgibanke za najmlajše itd. Preostanek dneva smo preživeli v vodnem parku v Ambergu in v drobnih nakupih v mestu.

Zvečer je bil zanimiv ogled finalne tekme lige prvakov med FC Bayern in FC Chelsea in druženje ob ročnem nogometu in biljardu. Z mladimi iz drugih držav smo izmenjali spominke in se v poznih urah odpravili spat.

V nedeljo smo pospravili prtljago, pojedli zajtrk, se poslovili in se odpravili proti domu.

Čudovita izkušnja mednarodnega simpozija je pustila pečat v razmišljanju in novih poznanstvih.

 

Misli udeležencev:

Andrej, 17 let:Najprej sem mislil, da bodo debate bolj kot ne zagovarjanje svojih stališč. O posameznih temah smo se samo pogovarjali in podali kakšno izkušnjo. Te delavnice so nas med sabo še najbolj povezale. Z nekaterimi smo postali pravi prijatelji in zadnje dva večera sta bila nepozabna. V soboto smo skupaj odšli v center in se potem še ohladili v bazenu, ki je bil zame najboljši del simpozija.Te izkušnje ne bom pozabil, saj sem spoznal veliko novih ljudi, s katerimi sem še vedno v stiku, in upam, da se še kdaj srečamo.

Nina, 16 let:

Všeč mi je bilo, da so organizatorji s prevajanjem poskrbeli za nemško in angleško govoreče poslušalce predavanj. Najbolj mi je bila všeč delavnica o drogah in alkoholu, ki jo je vodila mlada ekipa iz Velike Britanije, saj smo lahko največ sodelovali in se pogovarjali. Zvečer smo imeli super piknik pred samostanom in imeli čas za športno druženje ter zabavo. Po uradnem delu je bilo tudi veliko prostega časa za ogled mesta ali kopanje. Vesela sem, da sem bila na simpoziju.

 

Peter, 17 let:

Slovenska ekipa (Andrej, Nina in Peter) smo začeli z delavnico o drogah in alkoholu. Po uvodnem kvizu smo ugotavljali, kateri so razlogi, zaradi katerih se mladi odločijo za droge, vpliv medijev in prikazovanje drog in alkohola v medijih ter kako zmanjšati vpliv obeh na družbo.

Ugotovili smo, da je najpogostejši razlog pritisk vrstnikov na zabavah, sledijo jim: raziskovanje novega, še posebej prepovedanega, pobeg pred problemi in stresom, zgled staršev, starejših bratov in sester, mentorjev, idolov (predvsem cigarete in alkohol) ali uporništvo proti njim. Želja po biti drugačen, poskusiti nekaj novega.

Vloga medijev je v različnih državah različna, zelo redko pravilna. Mladi vidimo ključno rešitev v vzgoji otrok in mladih, da bodo sposobni reči ne, ko se znajdejo v ključni situaciji. Britanski gasilci so predstavili tudi predlog, da bi gasilci sodelovali pri izobraževanju mladih o nevarnostih drog, ker imajo v družbi večji ugled kot morda policija, učitelji ali druge organizacije. Predlog je doživel precejšnje odobravanje. Kljub temu smo Slovenci ostali do predloga nekoliko zadržani.

Komuniciranja mladih v 21. stoletju: facebook in e-pošta, twitter, skype so najpogostejši kanali. Govorili smo o pozitivnih in negativnih straneh in rešitvah. K preprečitvi nevarnosti lahko vsak posameznik naredi največ sam z odgovornim ravnanjem na socialnih omrežjih.

Pri tretji delavnici o delu z mladimi in evropski zakonodaji smo spoznali, da je delo z mladimi velika odgovornost. Da se stvari lahko v primeru nesreče lahko izjemno zakomplicirajo ter da postaja zakonodaja pogosto vse težavnejša za organizacijo dela z mladimi. V konkretnih primerih smo ugotavljali odgovornost za nastali položaj in sodno prakso po državah.

Slovenci smo izobesili dve slovenski zastavi, ki sta prejeli kar precej pogledov in zanimanja. Zaradi zelo dobrega znanja angleščine, smo lahko vzpostavili več stikov z udeleženci, ki so bili zares družabni: Britanci, Luksemburžani, Poljakinje, Nemci in Hrvati. Nekatera poznanstva bodo morda prerasla v prijateljstva.

 

Špela, mentorica:

Tematika odgovornosti in zakonodaje mi je odprla nova vprašanja, saj nisem dovolj poučena o slednjem. Predstavniki našega društva smo ugotovili, da vzrok tiči v tem, da še nimamo resnično slabe izkušnje, ki bi nas primorala v boljše poznavanje zakonodaje pri delu z otroci. Žal mi je, da nam ni bil poleg vodenega ogleda gasilske postaje ponujen tudi kakšen kratek popoldanski izlet, lahko tudi proti plačilu. Kadar se odpraviš bolj daleč iz kraja bivanja, razpoložljiv čas rad izkoristiš za ogled česa novega.

Lahko rečem, da so delavnice odprle teme za nove debate v domačem okolju. Upam, da bomo v bodoče imeli tudi pri nas kakšno predavanje v povezavi z zakonodajo. Veseli me, da sem bila udeleženka mladinskega simpozija CTIF.

 

Katarina, mentorica:

Organizator je na delavnicah ločil mentorje od mladih, kar je škoda. Simpozij je namenjen mladim, a naj bi pomagal tudi nam, mentorjem, kar je težje dosegljivo, če ne slišimo njihovih mnenj na tovrstnih simpozijih. Prav tako je bilo proti mojim pričakovanjem malo prostora za dejansko debato ter raziskovanje novih možnosti in poti. Morda je bilo malo preveč poudarka na tem, da se pogovori gibajo v že poznanih vodah kot pa v neznanih, ki bi ponudili nove odgovore.

Kot zanimivost: na poti domov smo razpravljali o temah simpozija in dobila sem občutek, da smo vsaj na temo alkohola, ki je sicer v sami delavnici dobil malenkost manj pozornosti, veliko predebatirali, slišala pa sem tudi nekaj meni novih primerov reševanja tovrstnega problema v podobnih organizacijah kot smo gasilci. Veselim se novih izzivov v takšnih delavnicah! 

Gorazd, mentor:

Trije sklopi delavnic so potekali v gasilskem domu v Ambergu,  ločeno za mentorje in mladino, tako, da mentorji nismo imeli vpliva na mladino.  Tretja delavnica je imela osrednjo temo Facebook, prednosti in slabosti, najbrž je bila bolj namenjena mladini. Osebno so mi bili všečni različni pristopi predstavitve gasilske dejavnosti (stvari morajo biti točno definirane, da se takoj lahko orientiraš).

Prenočevali smo Ensdorf-u, v Youth hostlu, ki nam je nudil dovolj udobja in možnosti za zabavo mladine ter zelo prijazno osebje. Omogočen je bil tudi voden ogled Gasilskega doma. Ob primerjavi njihove dejavnosti in naše ter težav, katere se pojavljajo, smo ugotovili, da se ne razlikujejo veliko (kljub njihovi mnogo boljši opremljenosti).

Organizacija je bila odlična, mogoče malo preveč prostega časa, kateri ni bil izpolnjen z animiranimi dejavnostmi za mladino (le obisk bazena).

 

Marija, mentorica:

Sodelovanje na mednarodnem simpoziju in priložnost za komuniciranje v tujem jeziku z različnimi mladimi udeleženci je prva tovrstna izkušnja za naše društvo. Vsi smo si enotnega mnenja, da je bila odlično izhodišče za nova spoznanja, izmenjavo prakse in seveda prijateljstva. Dobro počutje so dodatno okrepili skrbni gostitelji: gasilci iz Amberga, Nemška mladinska gasilska zveza (Deutsche Jugendfeuerwehr) in Komisija za mladino pri CTIF. Vsem smo hvaležni za vložen trud in odlično opravljeno delo.

 

Še povezava na spletno igrico o varnosti doma za najmlajše, ki so jo posredovali gasilski kolegi iz Luxemburga, pripravila pa ga je zavarovalnica.

 

http://safetyathome.axa.lu/en/content.htm.

 

GALERIJA

Komentiraj

*

code

*

 • 90 let 1925-2015

  logo#
 • MUZEJ.1925

 • Povezave

  • Gasilska zveza Slovenije
  •  
  • Občina Vodice
  •  
  • Sledi nam na FB
 •  
 • spletna stran regije Ljubljana 1
 •  
 •  
 • GZ Vodice
 •  
 • PGD Repnje-Dobruša
 •  
 • PGD Vodice
 •  
 • PGD Zapoge