PGD Šinkov Turn

Simpozij CTIF za mlade gasilce v Ambergu

11. Mednarodni simpozij komisije za mladino pri CTIF, z osrednjo temo “Mladi v sredi┼í─Źu Evrope”, je potekal v Ambergu od 17. do 20. 5. 2012. Na posebno povabilo Gasilske zveze Slovenije smo se ga udele┼żili tudi ─Źlani PGD ┼áinkov Turn.

V ─Źetrtek zgodaj zjutraj, 17.5.2012 smo se odpravili na pot v bavarski Amberg. Skupaj smo bili trije mladi gasilci, trije mentorji in predstavnica GZS na sestanku mladinske komisije CTIF. Po sedmih urah vo┼żnje smo prispeli na cilj, v gasilski dom, kjer smo prejeli trak z osebnim imenom, delovno gradivo, turisti─Źne bro┼íure in prakti─Źno darilo. V gasilskem domu smo si ogledali gara┼żo, tehniko in vozila. mlad operativec nam je ponosno razkazal njihov vozni park, vendar smo ugotovili, da smo tudi Slovenski gasilci v marsi─Źem podobno kakovostno opremljeni ter usposobljeni. Sledila je nastanitev v samostanu, v pribli┼żno 10 km oddaljeni vasici Ensdorf. Do ve─Źera smo imeli ┼íe ─Źas za sprehod po starem mestnem jedru.┬á

Zve─Źer je potekala uradna otvoritev dogodka, prisluhnili smo uvodnemu pozdravu. Sledila je odli─Źna ve─Źerja, ki so jo pripravili doma─Źi gasilci, nato smo ┼íli k po─Źitku.

 

Naslednje jutro smo pri─Źeli z delavnicami. Razdeljeni smo bili v tri skupine: v dveh mladi gasilci, v tretji mentorji skupaj s ─Źlani mladinske komisije. Prvo delavnico je vodil g. Paul┬áSchroeder, predstavnik iz Luksemburga. Debatirali smo o zakonih na podro─Źju odgovornosti in tveganjih pri organizaciji prevozov in ostalih aktivnostih v dru┼ítvu. Predstavljali smo zakonodajo svoje dr┼żave in primere posameznih praks. Drugo delavnico so vodili mladi iz Velike Britanije, tema Droge in alkohol, tretjo delavnico pa je vodil nem┼íki predstavnik Nils Bertold na temo Socialna omre┼żja in komunikacijske poti. V obeh smo se dotaknili vzgoje, navad, vrednot in dru┼żbe na splo┼íno

Pozno popoldan smo lahko izkoristili za kopanje ali pa potep po mestu. Zve─Źer so nam doma─Źini pred samostanom priredili izvrsten piknik. Vse dneve smo opazili┬á vlo┼żeni trud doma─Źih gasilcev, ki so se skrbeli za na┼íe udobje. Po ve─Źerji smo imeli ┼íportno dru┼żenje kot je odbojka, namizni tenis, biljard, namizni nogomet… in klepetanje v mnogih jezikih, seveda najve─Ź v angle┼í─Źini in nem┼í─Źini, kar je vodilo v nova poznanstva in raz┼íirilo obstoje─Źa prijateljstva.

V soboto je sledil zaklju─Źek simpozija, na katerem smo povzeli ugotovitve iz delavnic prej┼ínjega dne in poslu┼íali obilico protokolarnih govorov in zahval. Vsak udele┼żenec je tudi prejel posebno diplomo za sodelovanje. To je bil tudi ─Źas za izmenjavo simboli─Źnih darilc med dr┼żavami. Nekateri gasilski kolegi so delili razglednice z gasilsko tematiko, zapestnice, svin─Źnike, skodelice,┬áobeske, ravnila, zgibanke za najmlaj┼íe itd. Preostanek dneva smo pre┼żiveli v vodnem parku v Ambergu in v drobnih nakupih v mestu.

Zve─Źer je bil zanimiv ogled finalne tekme lige prvakov med FC Bayern in FC Chelsea in dru┼żenje ob ro─Źnem nogometu in biljardu. Z mladimi iz drugih dr┼żav smo izmenjali spominke in se v poznih urah odpravili spat.

V nedeljo smo pospravili prtljago, pojedli zajtrk, se poslovili in se odpravili proti domu.

─îudovita izku┼ínja mednarodnega simpozija je pustila pe─Źat v razmi┼íljanju in novih poznanstvih.

 

Misli udele┼żencev:

Andrej, 17 let:Najprej sem mislil, da bodo debate bolj kot ne zagovarjanje svojih stali┼í─Ź. O posameznih temah smo se samo pogovarjali in podali kak┼íno izku┼ínjo.┬áTe delavnice so nas med sabo ┼íe najbolj povezale. Z nekaterimi smo postali pravi prijatelji in zadnje dva ve─Źera sta bila nepozabna. V soboto smo skupaj od┼íli v center in se potem ┼íe ohladili v bazenu, ki je bil zame najbolj┼íi del simpozija.Te izku┼ínje ne bom pozabil, saj sem spoznal veliko novih ljudi, s katerimi sem ┼íe vedno v stiku, in upam, da se ┼íe kdaj sre─Źamo.

Nina, 16 let:

V┼íe─Ź mi je bilo, da so organizatorji s prevajanjem poskrbeli za nem┼íko in angle┼íko govore─Źe poslu┼íalce predavanj. Najbolj mi je bila v┼íe─Ź delavnica o drogah in alkoholu, ki jo je vodila mlada ekipa iz Velike Britanije, saj smo lahko najve─Ź sodelovali in se pogovarjali. Zve─Źer smo imeli super piknik pred samostanom in imeli ─Źas za ┼íportno dru┼żenje ter zabavo. Po uradnem delu je bilo tudi veliko prostega ─Źasa za ogled mesta ali kopanje. Vesela sem, da sem bila na simpoziju.

 

Peter, 17 let:

Slovenska ekipa (Andrej, Nina in Peter) smo za─Źeli z delavnico o drogah in alkoholu. Po uvodnem kvizu smo ugotavljali, kateri so razlogi, zaradi katerih se mladi odlo─Źijo za droge, vpliv medijev in prikazovanje drog in alkohola v medijih ter kako zmanj┼íati vpliv obeh na dru┼żbo.

Ugotovili smo, da je najpogostej┼íi razlog pritisk vrstnikov na zabavah, sledijo jim: raziskovanje novega, ┼íe posebej prepovedanega, pobeg pred problemi in stresom, zgled star┼íev, starej┼íih bratov in sester, mentorjev, idolov (predvsem cigarete in alkohol) ali uporni┼ítvo proti njim. ┼Żelja po biti druga─Źen, poskusiti nekaj novega.

Vloga medijev je v razli─Źnih dr┼żavah razli─Źna, zelo redko pravilna. Mladi vidimo klju─Źno re┼íitev v vzgoji otrok in mladih, da bodo sposobni re─Źi ne, ko se znajdejo v klju─Źni situaciji. Britanski gasilci so predstavili tudi predlog, da bi gasilci sodelovali pri izobra┼żevanju mladih o nevarnostih drog, ker imajo v dru┼żbi ve─Źji ugled kot morda policija, u─Źitelji ali druge organizacije. Predlog je do┼żivel precej┼ínje odobravanje. Kljub temu smo Slovenci ostali do predloga nekoliko zadr┼żani.

Komuniciranja mladih v 21. stoletju: facebook in e-po┼íta, twitter, skype so najpogostej┼íi kanali. Govorili smo o pozitivnih in negativnih straneh in re┼íitvah. K prepre─Źitvi nevarnosti lahko vsak posameznik naredi najve─Ź sam z odgovornim ravnanjem na socialnih omre┼żjih.

Pri tretji delavnici o delu z mladimi in evropski zakonodaji smo spoznali, da je delo z mladimi velika odgovornost. Da se stvari lahko v primeru nesre─Źe lahko izjemno zakomplicirajo ter da postaja zakonodaja pogosto vse te┼żavnej┼ía za organizacijo dela z mladimi. V konkretnih primerih smo ugotavljali odgovornost za nastali polo┼żaj in sodno prakso po dr┼żavah.

Slovenci smo izobesili dve slovenski zastavi, ki sta prejeli kar precej pogledov in zanimanja. Zaradi zelo dobrega znanja angle┼í─Źine, smo lahko vzpostavili ve─Ź stikov z udele┼żenci, ki so bili zares dru┼żabni: Britanci, Luksembur┼żani, Poljakinje, Nemci in Hrvati. Nekatera poznanstva bodo morda prerasla v prijateljstva.

 

Špela, mentorica:

Tematika odgovornosti in zakonodaje mi je odprla nova vpra┼íanja, saj nisem dovolj pou─Źena o slednjem. Predstavniki na┼íega dru┼ítva smo ugotovili, da vzrok ti─Źi v tem, da ┼íe nimamo resni─Źno slabe izku┼ínje, ki bi nas primorala v bolj┼íe poznavanje zakonodaje pri delu z otroci. ┼Żal mi je, da nam ni bil poleg vodenega ogleda gasilske postaje ponujen tudi kak┼íen kratek popoldanski izlet, lahko tudi proti pla─Źilu. Kadar se odpravi┼í bolj dale─Ź iz kraja bivanja, razpolo┼żljiv ─Źas rad izkoristi┼í za ogled ─Źesa novega.

Lahko re─Źem, da so delavnice odprle teme za nove debate v doma─Źem okolju. Upam, da bomo v bodo─Źe imeli tudi pri nas kak┼íno predavanje v povezavi z zakonodajo. Veseli me, da sem bila udele┼żenka mladinskega simpozija CTIF.

 

Katarina, mentorica:

Organizator je na delavnicah lo─Źil mentorje od mladih, kar je ┼íkoda. Simpozij je namenjen mladim, a naj bi pomagal tudi nam, mentorjem, kar je te┼żje dosegljivo, ─Źe ne sli┼íimo njihovih mnenj na tovrstnih simpozijih. Prav tako je bilo proti mojim pri─Źakovanjem malo prostora za dejansko debato ter raziskovanje novih mo┼żnosti in poti. Morda je bilo malo preve─Ź poudarka na tem, da se pogovori gibajo v ┼że poznanih vodah kot pa v neznanih, ki bi ponudili nove odgovore.

Kot zanimivost: na poti domov smo razpravljali o temah simpozija in dobila sem ob─Źutek, da smo vsaj na temo alkohola, ki je sicer v sami delavnici dobil malenkost manj pozornosti, veliko predebatirali, sli┼íala pa sem tudi nekaj meni novih primerov re┼íevanja tovrstnega problema v podobnih organizacijah kot smo gasilci. Veselim se novih izzivov v tak┼ínih delavnicah!┬á

Gorazd, mentor:

Trije sklopi delavnic so potekali v gasilskem domu v Ambergu,┬á lo─Źeno za mentorje in mladino, tako, da mentorji nismo imeli vpliva na mladino.┬á Tretja delavnica je imela osrednjo temo Facebook, prednosti in slabosti, najbr┼ż je bila bolj namenjena mladini. Osebno so mi bili v┼íe─Źni razli─Źni pristopi predstavitve gasilske dejavnosti (stvari morajo biti to─Źno definirane, da se takoj lahko orientira┼í).

Preno─Źevali smo Ensdorf-u, v Youth hostlu, ki nam je nudil dovolj udobja in mo┼żnosti za zabavo mladine ter zelo prijazno osebje. Omogo─Źen je bil tudi voden ogled Gasilskega doma. Ob primerjavi njihove dejavnosti in na┼íe ter te┼żav, katere se pojavljajo, smo ugotovili, da se ne razlikujejo veliko (kljub njihovi mnogo bolj┼íi opremljenosti).

Organizacija je bila odli─Źna, mogo─Źe malo preve─Ź prostega ─Źasa, kateri ni bil izpolnjen z animiranimi dejavnostmi za mladino (le obisk bazena).

 

Marija, mentorica:

Sodelovanje na mednarodnem simpoziju in prilo┼żnost za komuniciranje v tujem jeziku z razli─Źnimi mladimi udele┼żenci je prva tovrstna izku┼ínja za na┼íe dru┼ítvo. Vsi smo si enotnega mnenja, da je bila odli─Źno izhodi┼í─Źe za nova spoznanja, izmenjavo prakse in seveda prijateljstva. Dobro po─Źutje so dodatno okrepili skrbni gostitelji: gasilci iz Amberga, Nem┼íka mladinska gasilska zveza (Deutsche Jugendfeuerwehr) in Komisija za mladino pri CTIF. Vsem smo hvale┼żni za vlo┼żen trud in odli─Źno opravljeno delo.

 

Še povezava na spletno igrico o varnosti doma za najmlajše, ki so jo posredovali gasilski kolegi iz Luxemburga, pripravila pa ga je zavarovalnica.

 

http://safetyathome.axa.lu/en/content.htm.

 

GALERIJA

Komentiraj

*

code

*

 • 90 let 1925-2015

  logo# V letu 2015 smo praznovali 90 let delovanja dru┼ítva. V ta namen smo organizirali nekaj dogodkov in aktivnosti, namenjenih ─Źlanom in krajanom Ve─Ź ÔÇ║
 • OBVESTILA

 • Dohodnina

  Ni─Ź vas ne stane, ─Źe ste dobrodelni. Izkoristite mo┼żnost in namenite pol odstotka svoje dohodnine PGD ┼áinkov Turn.

  Ve─Ź ›

 • Koledar

  september 2018

  pon tor sre ─Źet pet sob ned
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  • Seja PGD
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  • Dr┼żavno G┼áTD pionirj…
  • Kolesarska dirka
  23
  • G┼áTD ─Źlani - dr┼żavno…
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  Powered by Simple Calendar
 • Making good

  Mednarodni projekt gasilcev PGD ┼áinkov Turn, lovcev LD Vodice in smu─Źarjev SD Strahovica.
  Ve─Ź ÔÇ║

 • Povezave

  • Gasilska zveza Slovenije
  •  
  • Ob─Źina Vodice
  •  
  • Mladi v akciji
  •  
  • Sledi nam na FB
 •  
 • spletna stran regije Ljubljana 1
 •  
 • GZ Vodice
 •  
 • PGD Repnje-Dobru┼ía
 •  
 • PGD Vodice