PGD Šinkov Turn

Predstavitev

V gradu ┼áinkov Turn, od katerega se je do danes ohranil samo obnovljen vrtni paviljon (pod cerkvijo), se je v letih po prvi svetovni vojni odvijala ┼żivahna kulturna dejavnost. Prebivalci okoli┼íkih krajev so se dru┼żili in prirejali ljudske igre kakor tudi miklav┼żevanje in silvestrovanje. Beseda je dala besedo in sklenili so, da ustanovijo gasilsko dru┼ítvo. Tako so v septembru 1925 leta krajani vasi Koseze, Kot, Potok, ┼áinkov Turn, Golo in Selo ustanovili gasilsko dru┼ítvo ┼áinkov Turn. Kasneje so k dru┼ítvu pristopili ┼íe krajani iz Vesce. Priprave za ustanovitev dru┼ítva in prvi sestanki pa so bili v gostili, Pr’ Jernej, v ┼áinkovem Turnu.

 

1926 so kupili rog in prvo brizgalno, leto kasneje postavili gasilski dom. ─îlani so ┼że v tistih letih sodelovali na slovesnostih kot je procesija za Veliko no─Ź v “kroju”, kot so tedaj rekli uniformi. Prav tako so zapisi o po┼żrtvovalnem “ve┼żbanju”, redovnih vajah in o nekaj po┼żarih, ki so jih gasili doma ali pa od┼íli na pomo─Ź k sosedom. Sledilo je obdobje z manj aktivnostmi, v hranilnici so bili pogosti dolgovi, kakor tudi pogoste menjave funkcij. V letu 1937 je dru┼ítvo nabavilo prvo motorno brizgalno ILO. Sredstva so ┼íe vedno pridobivali s pomo─Źjo iger, veselic in prispevkov krajanov. Sicer majhna aktivnost do 2. sv. vojne pa je v celoti zamrla med vojno. Po njej se je aktivnost po─Źasi krepila. Stalnica so bile igre, vaje, kak┼íen po┼żar in 1948 nov voz za motorno brizgalno. 1951 je zanimiv zapisnik OZ PGD Bukovica, ki je ohranjen v arhivu. Predsednik je bil Franc Ramov┼ż, poveljnik Feliks Rosulnik. Danes se ─Źudimo tistim ─Źasom, toda politi─Źna te┼żnja po “─Źim ve─Źjih masovnih organizacijah” se je poznala tudi v zdru┼żevanju gasilskih ─Źet.

 

Naslednje leto je dru┼ítvo nabavilo osebni avtomobil Mercedes za gasilske in re┼íevalne namene, ki pa ni bil posre─Źen nakup, saj so ga ─Źez nekaj let prodali. Leta brez posebnosti in z rednimi gasilskimi dogodki so se nadaljevala. Aktivnej┼íe obdobje se je za─Źelo z 1970, ko sta se vsako desetletje pojavili vsaj dve veliki investiciji: zidan stolp, nov kombi IMV in elektri─Źna sirena, ki ┼íe vedno slu┼żi svojemu namenu in naslednje leto motorna brizgalna Rosenbauer, ─Źez pet let pa nov gasilski dom. Zasnovan je bil v dovolj velikem obsegu, da tudi danes vanj lahko “stla─Źimo” GVC 16/25. Leta 1980 smo dobili v uporabo cisterno od OGZ ┼ái┼íka, sedaj je v PGD Polje, kupili smo orodno vozilo TAM, ─Źez leta GVM, zgradili mali dom in postavili teraso, pred koncem tiso─Źletja kupili novo MB Rosenbauer Fox II.

 

Vzporedno s tehniko in gradnjami je dru┼ítvo postalo prepoznavno po tekmovanjih. Prvi resni zametki segajo v leto 1970. Vsak, ki je kdaj tekmoval na dr┼żavnem, mednarodnem tekmovanju ali gasilski olimpijadi ve, da je potrebno vsaj dvoje: delo v skupini ter velika vztrajnost mentorjev in tekmovalcev. Izpostavili bomo olimpijske nastope: Berlin 1993 mladinke, Herning 1997 ─îlanice B, Vara┼żdinu 2005 kar dve ekipi: ─Źlani B in ─Źlanice B, ki so svoje delo kronale z naslovom olimpijskih prvakinj. Celo desetletje so veterani polnili vitrine s pokali in bili mnogim nedosegljivi po rezultatih. Bolj temeljit pogled pravi, da smo v ve─Źini tekmovalnih kategorij na dr┼żavnem nivoju posegli po katerem od prvih treh mest.

 

Na operativnem podro─Źju so bile stalnice: vsakoletne vaje, celo vaje po vaseh, sektorske vaje in tudi kak┼íno predavanje za krajane. Ve─Źjih intervencij ni bilo razen dve izjemi: sodelovanje pri ga┼íenju po┼żara Colorja v Medvodah 1990 in 1994 po┼żar v Vesci, kmetija Kosec.

 

Pogled z razdalje nam pravi, da sta v dru┼ítvu v zadnjih 15 letih opazni dve izredni spremembi. Operativno delo je postalo bolj zahtevno, obse┼żno, raznoliko. Gasilci imamo obvezno osebno in skupno za┼í─Źitno opremo, nova znanja in tudi tehniko za re┼íevanje v razli─Źnih situacijah. To je osnova vsake gasilske enote, kjerkoli po Sloveniji. Res je tudi, da mnogo sredstev, tudi za za┼í─Źito, ┼íe vedno dobimo s pomo─Źjo krajanov, donatorjev ali prireditev. Na splo┼íno imamo manj┼íe ┼ítevilo letnih intervencij. Zgodi pa se, da gremo tudi bolj dale─Ź: na Kras v boj z ognjem ali na Gozd nad Kamnikom na pomo─Ź po neurju. Posebej skrbimo za usposabljanja in vaje. Za strokovno izobra┼żevanje smo pribli┼żno 50 do 60 dni v Centru na Igu.

 

Drug poseben pe─Źat je delo z mladimi, kjer smo vztrajni in domiselni. Z veseljem se spomnimo organizacije 10. dr┼żavnega kviza 2011 v O┼á Vodice, rednih treningov za mentorje mladine, ki se jim pridru┼żijo kolegi iz cele Slovenije ter sobotnih delavnic za mlade ─Źlane, kjer spoznavajo gasilstvo iz zanimivih perspektiv, pridobijo nekaj gasilskega znanja, se seznanijo z opremo in naredijo kak┼íen prilo┼żnosten izdelek. V letnem ─Źasu se pripravljamo na tekmovanja, ki jih za mladino ne zmanjka (orientacija, kviz, ob─Źinska in ostala tekmovanja). Veliko let je bila mladinska enota reden gost na De┼żelnem tekmovanju Tirolske. Najmlaj┼íi ─Źlani se pogosto veselijo letovanja, ekskurzije ali izleta z obveznim kopanjem. V okviru programa Mladi v akciji smo 2012 in 2013 s pomo─Źjo evropskih sredstev organizirali dva mednarodna projekta, to sta mladinski izmenjavi s kolegi iz Avstrije in Hrva┼íke. Nepozabne vtise in nove ve┼í─Źine smo strnili na spletni strani.

 

Skrbimo tudi za redno urejanje gasilskega doma in njegove okolice in seveda za dru┼żabno ┼żivljenje. Iz za─Źetnih 27 ─Źlanov nas je danes v dru┼ítvu preko 200, tako so se razvila razli─Źna┬á praznovanja kot so obletnice, “va┼íke igre”, pikniki, tekmovanje v tenstanem krompirju in kuhano vino po polno─Źnici v cerkvi Matere Bo┼żje. V letu 2014 smo se gasilski javnosti predstavili z organizacijo 1. Medgeneracijskega sre─Źanja, na kar smo ponosni zaradi mnogih gostujo─Źih prostovoljcev in nasmejanih udele┼żencev. Zaklju─Źna misel je prav razmi┼íljanje ene od prostovoljk. Brala je knjigo zapisnikov za prva tri leta delovanja dru┼ítva. Takole pravi:

Iz prebranega je razvidno, da je bilo gasilsko dru┼ítvo od prvega dne srce, du┼ía in plju─Źa va┼íega kraja. To ne bo zbornik ob 90-letnici, ampak zapis in popis utripa in ┼żivljenja Turncev zadnjih 90 let. Dru┼ítvo je bilo gonilo razvoja, srce ┼żivljenja v va┼íem kraju, kulturno in dru┼żabno sredi┼í─Źe! V njem so delovali vizionarski in napredni ljudje (nakup ─Źrpalke, zbiranje sredstev). Zdaj razumem, zakaj se pri vas VEDNO nekaj dogaja. Stopili ste v velike ─Źevlje svojih prednikov!

 

Koseze, marec 2015

 • 90 let 1925-2015

  logo# V letu 2015 smo praznovali 90 let delovanja dru┼ítva. V ta namen smo organizirali nekaj dogodkov in aktivnosti, namenjenih ─Źlanom in krajanom Ve─Ź ÔÇ║
 • OBVESTILA

 • Dohodnina

  Ni─Ź vas ne stane, ─Źe ste dobrodelni. Izkoristite mo┼żnost in namenite pol odstotka svoje dohodnine PGD ┼áinkov Turn.

  Ve─Ź ›

 • Koledar

  september 2018

  pon tor sre ─Źet pet sob ned
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  • Seja PGD
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  • Dr┼żavno G┼áTD pionirj…
  • Kolesarska dirka
  23
  • G┼áTD ─Źlani - dr┼żavno…
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  Powered by Simple Calendar
 • Making good

  Mednarodni projekt gasilcev PGD ┼áinkov Turn, lovcev LD Vodice in smu─Źarjev SD Strahovica.
  Ve─Ź ÔÇ║

 • Povezave

  • Gasilska zveza Slovenije
  •  
  • Ob─Źina Vodice
  •  
  • Mladi v akciji
  •  
  • Sledi nam na FB
 •  
 • spletna stran regije Ljubljana 1
 •  
 • GZ Vodice
 •  
 • PGD Repnje-Dobru┼ía
 •  
 • PGD Vodice